Antwerpen - Druon en Pallas magistraler dan ooit - 17/07/2001

 

Ilse DEWEVER, Het Nieuwsblad, 22-oct-2005

 

 

Antwerpens oudste reuzenhoofden van Druon Antigoon en Pallas Athena, bewaard in de collecties van het Volkskundemuseum, verkeren na anderhalf jaar restauratie weer in uitstekende gezondheid. Een in 1534 gedateerde houtsnede aangetroffen in het hoofd van de mannetjesreus laat toe Antigoons leeftijd nauwkeuriger te dateren. Een expo in het Volkskundemuseum doet het restauratieproces van beide Knappe Koppen uit de doeken.

Anderhalf jaar hebben papierrestauratrice Rose-Mie Cheroutre en haar broer meubelrestaurateur Jean Cheroutre erover gedaan om het oorspronkelijke Antwerpse reuzenpaar Druon Antigoon en Pallas Athena opnieuw in al hun glorie te herstellen. Meer dan een eeuw geleden trokken de twee metershoge reuzenkoppen voor het laatst door de straten, al die tijd moest de Antwerpenaar zich tevreden stellen met een bescheiden kopie van het paar in het Volkskundemuseum. "Omwille van hun delicate toestand stonden ze jarenlang in het depot", licht Elsje Janssen, hoofd behoud en beheer van de Antwerpse Musea, de restauratie en conservatie toe. "Bij het laag na laag afpellen van de hoofden stootte men niet alleen op papier en hout, ook triplex, balatum en glasvezel zaten in de koppen verwerkt. Vooral het gebruik van lijm heeft heel wet schade berokkend."

 

Opgelapt

Ofschoon de stad over gespecialiseerd personeel beschikt, werd voor deze restauratie beroep gedaan op specialisten van buitenaf. "Wegens tal van onnauwkeurige herstellingen volstond het niet enkel de gehelmde hoofden uit papier-maché te conserveren, vooral de helmtooien gingen letterlijk gebukt onder loodzware oplappingen. Zo kwam het dat men bij het blootleggen van het skelet in het hoofd van Druon Antigoon een bijna volledig gedateerde houtsnede uit 1534 aantrof. Dat laat ons voor het eerst toe het ontstaan van Antwerpens oudste reus met zekerheid in de eerste helft van de 16de eeuw te plaatsen."

Om bij het uittrekken van de Antwerpse Ommegang Druon Antigoon van passend gezelschap te voorzien, zag goed twee eeuwen later Pallas Athena het levenslicht. "Nadat voor de huidige jaarlijkse feesten tijdens de kermisweek in augustus een nieuwere versie werd gebruikt, stonden de oorspronkelijke hoofden jarenlang op rust in het Steen. Blakend van gezondheid kunnen ze nu de tijd doorstaan in het Volkskundemuseum, en straks misschien in het MAS."

 

Knappe Koppen, Antwerpse Reuzen voor en na de facelift van 19 juli tot en met 21 oktober van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur in het Volkskundemuseum, Gildekamersstraat 2-6 in Antwerpen.