Proef de Baas Gansendonckkaas


Nu is er ook een Baas Gansendonckkaas. Geestelijke vader van de nieuwe kaas is kaasmeester Dirk Martens.

'De Baas Gansendock is een rauwmelkse schapenkaas, die bereid is in de wrongel met het lokale Baas Gansendonckbier en gewassen met datzelfde bier gedurende de rijping van circa zes weken', legt de kaasmeester uit Schilde uit. 'Ik heb bewust gezocht naar een kaastype dat geschikt is om enerzijds in een kaasbereiding te gebruiken en anderzijds een type dat min of meer schaars en vernieuwend is voor de Belgische markt.'

Martens ontwikkelde deze kaas samen met Boer Walter Vandepitte uit Zele. De smaak van het Baas Gansendonckbier is subtiel aanwezig. In combinatie met het bier zal het menig lekkerbek kunnen charmeren. Internationaal wordt deze kaas voorgesteld tijdens Cheese 2007, de grootste artisanale kaasmarkt ter wereld, georganiseerd door slowfood.

Mening (zie Het Nieuwsblad/De Standaard 08/11/2007): Baas Gansendonckkaas is licht, subtiel van smaak en smelt in de mond. Het Baas Gansendonck-bier is trouwens een ontdekking op zich. Het is een blond biertje met een alcoholpercentage van 6,5° en gebrouwen in Lochristi op basis van hop. Je kan het bier verkrijgen bij de lokale bierhandelaars. (jaa)
 

Te verkrijgen bij: Kaasmeester Martens, Turnhoutsebaan 328a, Schilde. 03 385 39 77

 

Naar Het Nieuwsblad/De Standaard, Roland Doclo, 11-november-2007


laatste aanpassing: 11-november-2007