Archief Activiteiten 2005

► Zondag 4 september - Verenigingendag te Schilde

Waar ?

Gemeentepark (Muziek- en Woord Academie, Turnhoutsebaan, Schilde)

Wanneer ?

Zondag 4 september - 13:00 tot 18:00 optreden van Reus Baas Gansendonck

► Zondag 21 augustus - Hoevefeesten te Schilde(zie foto)

Waar ?

Dobbelhoeve, Schilde

Wanneer ?

Zondag 21 augustus - terrein/loods Dobbelhoeve- 12:00 tot 18:00 optreden van Reus Baas Gansendonck

► Zaterdag 20 augustus tem maandag 22 augustus - Kleine Kermis te 's-Gravenwezel

Waar ?

Heemkring De Drie Rozen, Kerkstraat, 's-Gravenwezel.

Wanneer ?

Zaterdag 20 augustus - gezelschapspelen - 13:00 tot 17:45 met optreden van Reus Baas Gansendonck

Zondag 21 augustus - terras - 14:00 tot 21:00

Maandag 22-augustus - terras - 18:00 tot 22:00

► Vrijdag 22 juli - Vertelavond 'Baas Gansendonck'

Waar ?

Heemkring De Drie Rozen, Kerkstraat, 's-Gravenwezel.

Wanneer ?

Vrijdag 22 juli 2005, 20:00.

Dit wordt een sprankelende vertelavond waarop Rik Rosiers een antwoord brengt op vragen zoals: wie was Baas Gansendonck, hoe wordt hij beschreven door Hendrik Conscience, hoe was het leven in de Kempen waarin het verhaal zich afspeelt ?

► Vrijdag 1 juli tem maandag 11 juli - Feestdag van de Vlaamse Gemeenschap

De reus zal de festiviteiten van de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap permanent opfleuren. Vanaf zondag 19 juni tem 12-juli zal de reus te bewonderen zijn in de inkomhal van het Gemeentehuis te Schilde.

De activiteiten in het raam van de 11-juli viering staan alle in het teken van Hendrik Conscience:

 • 1 juli tem 17 juli: tentoonstelling ivm Hendrik Conscience in het Museum Albert Van Dijck (Gemeentehuis Schilde) (opening van de tentoonstelling op 1-juli om 21:00)
 • 1 juli tem 10 juli: "Rally Vlaamse Schrijvers - zoekwedstrijd herkennen en lokaliseren van portretten en boeken van Vlaamse Schrijvers. De zoekwedstrijd wordt georganiseerd i.s.m. de Winkeliersvereniging van Schilde en de Middenstandsbond van 's-Gravenwezel met medewerking van De Gilde. Portretten en boeken zijn uitgestald in de etalages van de deelnemende winkels.
 • Films uit de oude doos worden opnieuw getoond:
  • De Leeuw van Vlaanderen - maandag 4 juli om 21:00 uur in de Conferentiezaal, Gemeentehuis Schilde
  • De Loteling - woensdag 6 juli om 21:00 uur in het Dorpshuis, 's-Gravenwezel
  • Baas Gansendonck - vrijdag 8 juli om 21:00 uur in de Conferentiezaal, Gemeentehuis Schilde
 • Zaterdag 9 juli 20:00 - Academische zitting met poëzie en muziek in de Conferentiezaal van het Gemeentehuis. Spreekbeurt door professor Wauters over Hendrik Conscience.
 • Zondag 10 juli 10:00 - Wandeltocht "De weg van Conscience" - een tocht van ca. 20 km (heen en terug) naar "Schilde-Boshuisje", i.s.m. De Bosgeuzen, VVG en Vakantiegenoegens. Vertrek aan de Muziek- en Woordacademie, Turnhoutsebaan 204 om 10:00. Afkorting is mogelijk. Voor personen die slechts een deel van het parcours wensen af te leggen, wordt een bus (Amerikaanse schoolbus) ingelegd. De bus vertrekt aan de Muziek- en Woordacademie, Turnhoutsebaan 204 om 13:30 en in Zoersel omstreeks 14:30.
 • Maandag 11 juli 12:00 - Receptie in het Dorpshuis 's-Gravenwezel met een korte toespraak en bekendmaking van de uitslag van de zoekwedstrijd. De receptie wordt voorafgegaan door een misviering in de kerk van 's-Gravenwezel om 11:00

► Vrijdag 17 juni - Doop en eerste optreden (zie foto's) - Lancering biertje Baas Gansendonck

Waar ?

Schilde, Centrum Turnhoutsebaan 200 aan het oude gemeentehuis, nu Muziek – en Woordacademie.

Wanneer ?

Vrijdag 17 juni 2005, 19:30 tijdens de braderij Schilde feest !

In aanwezigheid van de schepenen en de raadsleden, de peters en de meter, zal de reus Baas Gansendonck gedoopt worden door mevrouw Yolande Avontroodt, burgemeester van de gemeente Schilde, op vrijdag 17 juni 2005 om 19:30.

Vanop de Roeselaarse Kiosk, een authentieke kiosk uit 1923, zal de burgemeester de reus dopen en een lang en gelukkig leven toewensen.

De reus Baas Gansendonck zal niet alleen zijn: een volledige dorpsgemeenschap van 19 reuzen uit de Kempen zal de plechtigheid bijwonen. Een reuzen burgemeester, een reuzen champetter, notaris, pastoor en noem maar op. Ook reuzengroepen uit het Antwerpse zegden toe op de doopplechtigheid aanwezig te willen zijn.

Onder muzikale begeleiding van de Koninklijke Harmonie "Takjes worden Bomen" uit Schilde zal de reus zijn eerste stappen zetten en zijn eerste dansje doen.

Ter gelegenheid van de doop van de reus lanceert Marnixring De Loteling een uniek en authentiek Vlaams bier van hoge gisting met een rijk bloemig hop-aroma. Gegadigden kunnen dit bier verkrijgen bij de lokale verdelers.

De initiatiefnemers, Marnixring De Loteling en de Winkeliersvereniging van Schilde, nodigen iedereen uit om deze unieke plechtigheid bij te wonen.

laatst bijgewerkt: 18-maart-2006